Alergije


Kihanje, izcedek iz nosu, skelenje oči, izpuščaji, srbečica, črevesni krči... Težave povezane z alergijo ima danes že vsak peti človek. Po napovedih strokovnjakov naj bi bila leta 2020 alergična že polovica Zemljanov. Eden izmed glavnih razlogov za “epidemijo” alergij je predvsem sprememba življenjskih razmer: onesnaževanje, hude psihične in umske obremenitve ter industrijsko predelana prehrana, ki je vnaprej pripravljena in vse bolj siromašna z vidika vsebnosti hranilnih snovi. Verjetnost, da bodo alergetiki tudi otroci alergičnih staršev je kar 70%.

Kaj je ALERGIJA?


Alergija je pretiran odziv imunskega sistema na sicer neškodljive snovi. Snovem, ki sprožijo alergijo, pravimo alergeni. Alergene lahko v organizem vnesemo preko dihal (npr. cvetni prah, hišne pršice, mačja dlaka …) ali s hrano (npr. pšenična moka, jajca, mleko, soja…). Pri preobčutljivih osebah alergen takoj po vnosu sproži alergijsko reakcijo. Takrat začne obrambni sistem tvoriti protitelesa (imunoglobin E - IgE), ki branijo telo pred vrinjenimi in telesu škodljivimi snovmi. Protitelesa, ki obdajo tkivne celice imenovane mastociti, se ob naslednjem srečanju vežejo z alergeni, kar povzroči izločanje različnih kemičnih snovi. Med njimi je tudi histamin, ki med drugim zožuje dihalne poti in tako pri osebah z astmo povzroča nastanek značilnega piskanja.

Simptomatika alergenov
splošni simptomi utrujenost, slabotnost, potenje, hlad, debelost, motnje spanja, omotičnost
psihološki simptomi pomanjkanje koncentracije, slab spomin, zmedenost, agresivnost, hiperaktivnost, prenajedanje, depresivnost
stanje kože ekcem, srbečica, nevrodermitis, luskavica, drugi izpuščaji
prebavni trakt slabost, zgaga, napihnjenost, vetrovi, diareja, zapeka, vnetje črevesne sluznice, Chronov sindrom, kolitis, celiakija
dihalne poti kronični prehladi, sinusitis, angina, vnetje grla, kronični bronhitis, astma
srce / obtok aritmija, moteno delovanje srca, previsok ali prenizek krvni tlak
urinarni trakt vnetje mehurja, inkontinenca, pekoče uriniranje, pogosta vnetja
glava glavobol, migrena, krči v vratu, vnetje očesne veznice, vnetje ušesa
sklepi/mišice otekanje sklepov, bolečine v sklepih in mišicah, revmatska obolenja

Kakšne VRSTE ALERGIJ poznamo?


 • Kožne alergije
  Med kožnimi alergijami je najpogostejši atopični dermatitis. Koža je vneta, pordela in močno srbi. Alergija na sonce prizadene predvsem svetlopolte ljudi. Na koži se pojavijo srbeče, rdečkaste vzbokline (urtike) ali mehurčki.
 • Alergija na hrano
  Alergijska reakcija se pojavi takoj po zaužitju določene hrane (mleko, jajca, pšenica, svinjina, čokolada, jagode, školjke, škampi...). Simptomi te alergije se kažejo predvsem kot srbečica v ustih in žrelu, slabosti, krči v trebuhu, bruhanje ali driske.
 • Alergije dihal
  Seneni nahod ali alergijski nahod se pojavlja sezonsko. Povzroča ga cvetni prah (pelod) trav, dreves in plevelov. Alergijska reakcija povzroči voden izcedek in draženje v nosu, zamašen nos, kihanje, srbeče in solzne oči, srbenje v žrelu in ušesih, razdražljivost in slabšo zbranost. Astma je ena izmed najpogostejših kroničnih bolezni, spremlja pa jo stalno vnetje dihalnih poti. Simptomi astme so kašelj, piskanje v pljučih, dušenje, tudi izmeček in občasno tiščanje v prsnem košu.
 • Anafilaktični šok
  Povzroči prizadetost celega organizma. Povzročijo ga lahko piki žuželk ali preobčutljivost za nekatera zdravila. V primeru anafilaktičnega šoka je nujna takojšnja zdravniška pomoč!

ZDRAVLJENJE ALERGIJ


Pri zdravljenju alergij je osnovno pravilo izločitev alergenov. Vendar to ni vedno mogoče (npr. pri senenem nahodu, alergiji na pršice, astmi ...). Zato oboleli uporabljajo zdravila za lajšanje simptomov alergije (antihistaminiki, kortikosteroidi, pri hudih oblikah alergijskih reakcij adrenalin). S pomočjo teh zdravil dosežemo zmanjševanje simptomov, vendar kronične alergije ne moremo ozdraviti. Nezdravljene alergije so velikokrat osnova za razvoj najrazličnejših avtoimunih bolezni.

Zdravljenje alergij z bioresonančnim sistemom BICOM

Kot zelo učinkovita metoda za zdravljenje in odpravljanje alergij se je izkazala bioresonančna terapija BICOM. Gre za fizikalno metodo, ki združuje moderno znanost biofizike, medicine in tradicionalne kitajske medicine. Bioresonančna metoda BICOM je zasnovana na holističnem pristopu. Človeka upošteva kot celoto tako iz fizičnega kot iz čustvenega in psihičnega vidika. Z bioresonančnim sistemom BICOM lahko preverimo več kot 600 različnih snovi, ki v organizmu delujejo kot alergeni (živila, zdravila, kozmetika ...).

Elektromagnetne informacije iz pacientovega telesa se uporabijo za določitev stanja telesa in terapevtsko obravnavo. Glavni cilj bioresonančne terapije BICOM je pripraviti organizem, da ponovno vzpostavi ravnovesje in aktivira mehanizme samoozdravitve.

SPEKTER ALERGIJ, za katere lahko izvajamo terapije z bioresonančno aparaturo BICOM

 • KLASIČNE ALERGIJE - pri klasični prehranski alergiji tipa 1 (npr. na oreščke ali rakce) gre za takojšnjo in močno alergijsko reakcijo (kihanje, draženje kože, izcedek iz nosu, izpuščaje, utrujenost, drisko in bruhanje) imunskega sistema po zaužitju določene hrane.
 • INTOLERANCA - pri intoleranci je reakcija zakasnjena, simptomi lahko nastopijo šele čez nekaj dni (migrena, napihnjenost, driska, splošno slabo počutje ..).
 • PRIKRITE ALERGIJE - nastanejo kot rezultat nekompatibilnih živil, ki jih dnevno uživamo brez prepoznavnih problemov. Če telo določeno živilo, ki ga dnevno uživamo, ne more »nevtralno« izkoristiti, postane naš imunski sistem preobremenjen. Živila, ki niso kompatibilna z našim organizmom, so velikokrat vzrok številnih bolezni, saj slabijo imunski sistem.
 • NAVIDEZNE ALERGIJE - nekatere snovi (zdravila, konzervansi, barvila,...) povzročijo neposreden odziv histamina, ne da bi imunski sistem sploh zaznal alergen in se mu zoperstavil.
 • NAVZKRIŽNE ALERGIJE - imunski sistem se enako odziva na določene alergene, ki so med seboj sorodni (npr. na pelod hruške in jablane, na orehe in mandlje, zeleno in korenje, travo in žita, mleko in govedino).