Pogosta vprašanja

 1. Moj otrok ima težave z izpuščaji na koži. Nikakor ne morem odkriti, ali je vzrok hrana ali gre za reakcijo na določen alergen. Ali je bioresonančna metoda primerna za testiranje otrok?
  Bioresonančno testiranje je popolnoma neboleče, hitro in natančno. Ker gre za neinvazivno metodo je zelo primerno tudi za otroke.

 2. Ali poleg alergij testirate tudi druge parametre?
  Poleg alergij se opravi tudi test intolerance (živil, ki jih naš metabolizem ne presnavlja), kandide (kvasovka), hidracije (količine vode v organizmu) in detoxa (vsebnost prostih radikalov). 

 3. Kaj je intoleranca? Ali moram res vsa živila iz liste intolerance ukiniti? In za koliko časa?
  Testiranje intolerance zajema testiranje živil, ki so obremenilna za metabolizem. Priporočamo, da živila iz liste intolerance umaknete iz vašega jedilnika minimalno za 3 mesece. V obdobju 3 mesecev se sprostijo blokade, ki so nastale v metabolizmu kot posledica nepravilnega prehranjevanja. Po 3 mesecih opravite t. i. šok terapijo. Postopoma začnite uživati živila iz liste intolerance. Zjutraj na tešče užijte živilo iz liste intolerance (posamezno živilo). Če bo vaš organizem živilo prebavil brez kakršnih koli motenj, lahko živilo ponovno vrnete v vaš jedilnik. V primeru slabega počutja je potrebno živilo izločiti dolgoročno.

 4. Kakšna je povezava med alergijo in intolerančnim živilom?
  Gre za navzkrižno reakcijo med zunanjim alergenom in intolerančnim živilom. Intolerančno živilo v metabolizmu povzroči nastanek blokade v metabolizmu.  Blokada onemogoči kvalitetno prebavo, absorpcijo in izločanje. Posledično alergen ostaja v organizmu in povzroča alergične reakcije.

 5. Poleg povišane prisotnost kandide je testiranje pokazalo tudi dehidriran organizem kljub temu, da popijem dovolj vode na dan. Zakaj?
  Stranski produkt kandide je alkohol na celični ravni, ki dehidrira organizem. In omogoči kopičenje toksinov v organizmu.

 6. 6. Vem, da obstaja več vrst kandid tako koristnih kot "slabih". Ali testirate različne vrste kandide?
  Testiranje kandide zajema testiranje najbolj nevarnih vrst kandid: Candida albicans, Candida tropicalis, Candida glabrata, Candida parapsilosis, Candida krusei, Candida lusitaniae, Candida kefyr. Ostale testirane Candide so zgolj spremljevalke, ki dodatno pospešujejo rast kandide.

  Poleg kandide testiramo tudi stranska produkta kandide, ki sta:
  • alkohol na celični ravni. Prisotnost alkohola v celicah pomeni konstantno vretje. Vretje pa povzroča vnetja. Dolgoročno nesanirana kandida pomeni nevarnost za degenerativno spremembo celic. Kar vodi v hujša obolenja. Sanacija kandide je v vašem primeru nujno potrebna.
  • aflatoksin: karcinogena plesen, ki povzroča nastanek rakavih obolenj

 7. Začela bi s protikandidno dieto. Kaj priporočate?
  Priporočam, da si preberete knjigo Sanje Lončar, Obvladajte kandido preden ona obvlada vas. Če se boste odločili za protikandidno dieto po Sanji Lončar, morate upoštevati vašo listo intolerance. Živila iz liste intolerance v metabolizmu povzročijo nastanek blokade, ki onemogoča kvalitetno prebavo, absorpcijo hranil in izločanje. Posledično se kandida ne izloča in povzroča težave (npr. prebavne motnje, glavobole, porast kandide, vnetja, alergije ...).

 8. Lansko zimo sem bila neštetokrat bolna (prehlad, slabo počutje, utrujenost). Ali bi lahko kandida povzročala moje težave?
  Kandida poškoduje črevesno floro. Posledično je onemogočena kvalitetna prebava, absorpcija in izločanje. Otežena absorpcija pomeni primanjkljaj vitaminov in mineralov in s tem nizek nivo imunskega sistema.

 9. Test je pokazal prisotnost kandide. Ali je dovolj, če spremenim samo način prehranjevanja?
  Sanacija kandide zgolj s spremembo načina prehranjevanja ni nikoli uspešna. Zelo pomembno je, da v sanacijo vključimo tudi naslednje elemente:
  1. ZAKISANOST: nizek ph organizma je ugodno okolje za razvoj kandide.
  2. HIDRACIJA: dovolj vode v organizmu preprečuje izločanje toksinov in pospešuje izločanje kandide.
  3. DVIG IMUNSKEGA SISTEMA: nizek imunski sistem (primanjkljaj vitaminov in mineralov) je temelj za razvoj prekomerne kandide v organizmu.
  4. DELOVANJE JETER: preobremenjenost jeter preprečuje kvalitetno izločanje kandide in drugih toksinov iz organizma.
  6. INTOLERANCA: živila, ki so našteta na listi intolerance, povzročajo v vašem metabolizmu blokade. Vse, kar na to blokado zaužijete, se ne kvalitetno prebavi, absorbira in izloča. Zaradi slabe presnove trpi tako imunski sistem kot celotna presnova.
  7. PREHRANSKI NAČRT: zdravstveno stanje in lista intolerance sta temelj za sestavo prehranskega načrta.
  8. OBNAVLJANJE ČREVESNE FLORE: poleg izločanja kandide je potrebno vzporedno obnavljati črevesno floro, ki jo je kandida poškodovala.

  Glede na naše izkušnje pravilna in kvalitetna sanacija kandide v "lastni režiji" lahko traja tudi od 1 do 1,5 leta. Z bioresonančno metodo znižamo nivo kandide na normalno raven v 3-4 mesecih. Terapije potekajo na 14 dni in trajajo 1,5h.

 10. Testiranje je pokazalo velik primanjkljaj  vitaminov in mineralov. Zakaj?
  Primanjkljaj vitaminov in mineralov je posledica slabše absorpcije tankega črevesja. Tudi peristaltika tankega črevesja je upočasnjena. Priporočam, da po 18h zvečer ne uživate hrane, ki je težka za presnovo (surovo sadje, zelenjava, jajca in kravji mlečni izdelki). Naš metabolizem se po 18.00 upočasni. Hrana, ki je težka za presnovo, ostaja v organizmu dlje časa. Posledično pride do procesa gnitja in fermentacije. Pri fermentaciji se ustvarja alkohol, ki obremeni jetra in delovanje črevesja. Zvečer lahko uživate kuhano, pečeno, na pari sadje in zelenjavo. Kravje mlečne izdelke in jajca pa popolnoma ukinite za obdobje 3 mesecev. Čez dan uživajte čimveč surovega sadja in zelenjave. Na tak način boste spodbudili prebavila k aktivnosti.

 11. Sem zelo športno aktiven. Po priporočilu osebnega trenerja sem povečal vnos piščančjega in puranjega mesa. Začeli so se mi pojavljati izpuščaji na koži. Zakaj?
  Glede na to, da ste športno aktivni je priporočljivo uživanje beljakovin (živalskih ali rastlinskih). Mišiče je potrebno po naporu nahraniti in za to so najbolj primerne beljakovine. Alergije povezane s piščančjim ali puranjim mesom se pojavijo predvsem zaradi toksičnosti mesa (antibiotiki, rastni hormoni, cepiva …). Pri uživanju tega mesa je potrebno preveriti poreklo (ekološka reja). Živalske beljakovine lahko nadomestite tudi z rastlinskimi (avokado, proso, čičerika …).

 12. Test je pokazal zelo povečan vpliv sevanja. Ali je lahko to posledica magnetno resonančne preiskave in rentgenskega slikanja? Kako se lahko zaščitim?
  Preiskave, ki ste jih našteli so obremenilne za organizem glede sevanja. Za zaščito organizma pred sevanjem se priporoča uporaba dragih, poldragih kamnov in kristalov. Obstajajo pa tudi druge zaščite (prstani, kartice ...).

 13. Imam preobremenjena jetra. Kaj svetujete?
  Priporočam vam postopek čiščenja jeter s klistiranjem in biološko kavo. Gre za najbolj učinkovito in hkrati najmanj invazivno čiščenje jeter. Biološko kavo pustite, da deluje minimalno 15 minut - maximalno 25 minut. Če boste imeli občutek, da morate opraviti malo potrebo pred 15 minutami, jo opravite neglede na čas. Kava je močan diuretik in včasih deluje zelo hitro. Prvo klistiranje je priporočljivo opraviti na prost dan. Klistiranje ponovite 4x v enem dnevu. Razmik med klistiranjem naj bo vsaj 2 uri. V tednu, ki sledi priporočam, da opravite 1x klistir vsak dan zvečer 2 uri pred spanjem. Priporočam, da si ogledate spletno stran www.gersonovaterapija.si. Tam boste našli natančna navodila glede samega postopka in priprav klistiranja.

 14. Ali je razstrupljanje jeter z grenko soljo priporočljivo?
  Razstrupljanje jeter z grenko soljo je invazivna in učinkovita metoda razstrupljanja.  Pred samim razstrupljanjem je treba testirati intoleranco na olivno olje in grenivko. Če sta ti dve živili intolerančni za vaš metabolizem, bosta povzročili obratni učinek. Intolerančna živila v našem metabolizmu ustvarijo blokado, ki prepreči kvalitetno prebavo, absorpcijo in izločanje. V primeru intolerance na grenivko in olivno olje se toksini zaradi blokade ne bodo izločali, ampak bodo ostajali v organizmu. Jetra bodo postala še bolj obremenjena.

 15. Še vedno imam amalgamske plombe. Test je pokazal visoko vsebnost svinca. Kaj lahko naredim?
  Prisotnost težkih kovin v organizmu negativno vpliva na normalno delovanje življenjskih procesov. Težke kovine obremenijo jetra in prebavila, vplivajo na razvoj alergij, povzročajo zmanjšano fizično sposobnost, znižujejo nivo imunskega sistema, vplivajo na delovanje živčevja in na psihično počutje,… Težke kovine so karcinogene in povzročajo nastanek rakastih obolenj.Pri povišani vsebnosti težkih kovin priporočamo razstrupljanje z zeleno algo Chlorello ali Spirulino. Kura razstrupljanja z zelenimi algami naj traja 1 mesec (maksimalni dnevni odmerek alg). Nato mesec dni pavze. Po mesecu pavze pa ponovite še eno kuro razstrupljanja.

 16. Visoka vsebnost arzena? Katera težka kovina je to in kje se nahaja? Kako se izognem arzenu?
  Arzen je težka kovina, ki je prisotna v plastični embalaži (sadje, zelenjava, oreščki, kosmiči, meso). Nabira se v jetrih, ledvicah, vranici, mišicah, laseh in nohtih. Vpliva na delovanje živčnega sistema, srčno-žilni sistem …Priporočamo namakanje v vodi, sodi bikarboni in alkoholnemu kisu. Na liter vode uporabite 1 žličko sode bikarbone in zamašek alkoholnega kisa. Sadje, zelenjavo (razen solatnic) namakate 2 uri. Oreščke in kosmiče 1 uro.

 17. Zanima me, ali je povezava med povečano telesno težo in preobremenjenimi jetri? Nikar ne morem shujšati. Ali imate kakšen nasvet?
  Jetra so naš laboratorij, ki čisti organizem. Tesno so tudi povezana z delovanjem žolčnika, ki raztaplja maščobe. Preobremenjena jetra predstavljajo blokado v naši prebavi. V primeru preobremenjenosti jeter je hujšanje vedno neuspešno. V primeru preobremenjenosti jeter je najprej potrebno opraviti test candide, alergij in intolerance, hidracije in delovanja limfnega sistema. Potrebno je opraviti tudi meritve ph-ja. V primeru, da je ph nizek ga je potrebno postaviti v bazično ravnovesje. Naslednji korak je sanacija jeter in upoštevanje prehranskih navodil.
intoleranca