Revma in artritis


Beseda revmatizem izhaja iz latinske besede »rheumatismus«, ki pomeni otekati, oteklina, vnetje. Revmatska obolenja se manifestirajo kot degenerativne spremembe v sklepih (prsti, zapestja, komolci, ramena, kolki in kolena). Povzročajo togost telesa, otekle in boleče sklepe ter oteženo gibanje.

Vnetnih revmatskih obolenj je več kot sto vrst. Premalo gibanja, nepravilna telesna drža, prekomerna telesna teža, hude fizične in psihične obremenitve ter stres spodbujajo nastajanje revmatskih obolenj. Pri nekaterih revmatskih obolenjih zdravniki ne najdejo vzroka nastanka.

Simptomi in znaki


Revmatične težave in simptomi ter znaki pri posameznih revmatičnih boleznih so: boleči sklepi, sklepno vnetje (artritis), bolečine v hrbtenici, obsklepne bolečine, mišične bolečine...

Najpogostejša revmatična obolenja:

1. Vnetno-revmatična obolenja - v to skupino revmatičnih obolenj spadajo revmatoidni artritis (imenovan tudi poliartritis), ankilotični spondilitis, psoriazni artritis in reaktivni artritis po infekciji z določenimi bakterijami.

Revmatoidni artritis je najpogostejša oblika med vnetnimi revmatičnimi obolenji in prizadene trikrat več žensk kot moških. Revmatoidni artritis se pojavi najpogosteje med 30. in 50. letom starosti. Gre za kronično bolezen, ki prizadene vezno tkivo celega telesa. V sklepih prihaja do vnetnih procesov, ki sčasoma lahko popolnoma deformirajo sklepe. Simptomi revmatoidnega artritisa so kronična bolečina, jutranja otrdelost ter otekline.

2. Degenerativna obolenja sklepov - revmatsko obolenje, pri katerem gre za vnetno razgradnjo opornega in veznega tkiva v sklepih in v hrbtenici. V akutnih primerih prihaja tudi do bolečih vnetij. V to skupino spadajo artroze, degeneracije medvretenčnih ploščic in različne oblike nevralgije.

Artroza se pojavi na hrbtenici, v kolkih, kolenskih sklepih in sklepih rok. Simptomi so: začetne bolečine po obdobjih mirovanja, poslabšanje pri vlažnem in mrzlem vremenu, bolečina pri obremenitvah, konstantna bolečina.

3. Revmatizem mehkih delov - gre za splošno bolečino mehkih tkiv (kite, vezivna tkiva in mišice). Revmatizem mehkih tkiv se kaže kot vnetje kit ali kitnih ovojnic, teniški komolec, vnetje sluznika, boleča nategnjena mišica...

Fibromialgija je opredeljena kot mišično-skeletni sindrom, za katerega je značilna bolečina, ki jo težko lociramo. Bolečina je lahko topa ali pa se čuti kot zbadanje. Bolečina se navadno najprej pojavi na vratu in ramenih, nato se razširi po celotnem organizmu. Za fibromialgijo so značilni naslednji simptomi: kronična utrujenost, jutranja otrdelost, številne boleče točke v mišicah,...