Članki


Trije razlogi, zakaj je (vseeno) pomembno, kaj pojemo …


Kako majhna molekula v hrani direktno vpliva na naše gene?

Včasih so znanstveniki verjeli, da podedovani geni nadzirajo naše življenje. Zato smo nemočne žrtve, ki lahko samo čakamo, ali se bo gen, ki je odgovoren za neko bolezen, v nas aktiviral ali ne.

Kasneje so ugotovili, da na aktivacijo vpliva naša zaznava okolja, ne pa genska zasnova posameznika. Z drugimi besedami, gen se bo aktiviral takrat, ko bomo nadaljevali družinske vzorce in navade prednikov, pri katerih se je bolezen pojavila.

Ta fenomen so poimenovali epigenetika, kar pomeni, da gre za krovni proces, ki sproži genske spremembe, ne pa za samodejno in nenadzorovano odločitev o aktivaciji, ki izvira iz genov samih.
Zadnja ugotovitev pa je, da na aktivacijo genov vpliva tudi posebna molekula v prehrani, ki se imenuje »mikro-RNA« (miRNA).

Ameriški raziskovalec dr. Bruce Lipton*, ki se sklicuje na raziskavo¹ znanstvenikov Hervéa Vauchereta in Yvesa Chupeaua pravi, da so molekule miRNA v bistvu mehanizmi epigenetike.

Lipton poudarja, da smo do zdaj gledali na hrano kot na telesne gradnike, ki so se spreminjali glede na izbiro in tudi pripravo hrane; ali smo jo uživali surovo, prekuhano, zamrznjeno ...

»Molekulo miRNA, ki se nahaja v hrani, ki jo jemo, zazna naš prebavni sistem. Spremeni jo v lastne celice ter uravnava svojo genetiko,« pravi Liptonª.


Ta molekula se ne spreminja z nobeno temperaturno obdelavo, zato ostaja v svoji osnovni obliki, tudi če hrano prekuhamo, zamrznemo in podobno.


Lipton opozarja, da je še posebej nevarna gensko spremenjena hrana, za katero ne vemo, kako miRNA molekule tovrstne hrane vplivajo na našo gensko zasnovo.

Celoten članek si lahko preberete na:

http://www.moksha.si/clanek3/

  • Health Science Institute, HSI eAlert, 18.02.2011

  • Bottom line Secrets, 04.05.2011

  • Bruce Lipton, »You Are What You Eat«
Pojdi na stran: 1 2