Hormoni

Testiranje hormonov

Hormoni so medcelični glasniki, ki uravnavajo delovanje sosednjih ali oddaljenih celic. So prenašalne molekule, ki se sproščajo iz nevronov v možganih in iz žlez v krvni obtok in tako potujejo do ciljnega organa.

Tako moški kot ženske s starostjo doživljajo spremembe v ravni hormonov. Pogosto so spremembe bolj subtilne. Vendar vseeno pomembno vplivajo na naše splošno zdravje. Prevelike količine hormonov, ki so v telesu prisotne predolgo, povzročijo veliko škode in zdravstvenih težav pri posamezniku. Kadar se stanje prevesi v kronično, postane hormonsko neravnovesje očitno tudi v razpoloženju in obnašanju. Včasih te spremembe povzročijo neprijetne simptome, ki zahtevajo pozornost.

Testiranje hormonov je namenjeno:

  • Moškim in ženskam, ki želijo preveriti svojo hormonsko sliko.
  • Ženskam v predmenopavzalnem obdobju, ki doživljajo PMS sindrome. Ti so lahko povezani s hormonskim neravnovesjem.
  • Ženskam, ki si želijo testirati spolne hormone progesteron, testosteron in estradiol. Hormona sta izredno pomembna v predmenopavzalnem kot tudi v pomenopavzalnem obdobju.
  • Vsem, ki želijo spremljati raven svojih hormonov pri nadomestnem zdravljenju. Terapevt nato na podlagi laboratorijskega izvida prilagodi terapijo.
  • Vsakomur, ki se srečuje s simptomi, ki vključujejo utrujenost, nespečnost, stres, težave z odpornostjo, težave s krvnim sladkorjem in prekomerno telesno težo. Priporočljivo je testirati hormon kortizol kot tudi “spolne hormone”.

Na kaj vplivajo hormoni

Hormoni nadzirajo vse pomembne funkcije v telesu. S hormonskim testom iz sline na enostaven način dobimo rezultate, ki nam pokažejo vsebnosti določenih hormonov v telesu (estrogen, progesteron, testosteron,…).