Intoleranca

Intoleranca je preobčutljivost na živila. Hrana, ki jo zaužijemo, je kot gorivo. Organizmu daje energijo, potrebno za kvalitetno delovanje. Če ne zagotovimo, da je gorivo, ki ga damo telesu primerno za naše telo, lahko le-ta močno vpliva na kvaliteto našega življenja. Uživanje hrane, ki jo naš organizem nepravilno presnavlja, zelo obremenjuje imunski sistem. Imunski sistem, ki ne deluje optimalno, pa se veliko slabše upira napadom alergij, bakterij, kandide, plesni in virusov.


Težave, ki nastanejo zaradi preobčutljivosti (intolerance) na določeno vrsto hrane, se v večini primerov odpravijo s pravilno izbiro hrane.


Intoleranca vpliva tudi na povečanje telesne teže. Nepravilno izbrana in kombinirana živila ustvarijo v prebavilih blokado, ki onemogoča pravilno prebavljanje. Kar vpliva na kopičenje odvečnih kilogramov, ki jih kljub fizični aktivnosti ne moremo izgubiti.


Katero živilo nam povzroča težave zelo težko določimo s samoopazovanjem, ker učinki intolerance ne nastopijo takoj po zaužitju hrane kot pri alergični reakciji.


Uživanje živil, ki niso optimalna za naš organizem, lahko povzroči:


  • izpuščaje, koprivnico, psoriazo, ekcem ...
  • kandido in druge glivične okužbe
  • sindrom razdražljivega črevesja
  • napenjanje
  • artritis
  • utrujenost
  • slabost
  • hemoroide