EN

Holistična nutricistika

Holistična nutricistika: hrana za telo, um in duha

Osnove holističnega prehranskega načrta so:

  1. laboratorijska diagnostika (intolerance, alergije, hormoni)
  2. bioenergetski nivo (obremenitve s toksini, težkimi kovinami, e-smogom, geopatskim stresom)
  3. pretočnost čaker in meridianov
  4. ekološka in zdrava hrana

V prehranski načrt vključi licenčni nutricist tudi vaš način življenja. Vsaka novost v življenju, čeprav je še tako banalna, spremeni našo dnevno rutino. Vsi vemo, da smo na našo "varno ograjico", čeprav v nobenem pogledu ni dobra za nas, navezani in nam je domača. Naš dan je do zadnje sekunde splaniran in zapolnjen. Ko moramo stopiti iz cone udobja, se marsikdaj zadeve zakomplicirajo. V resnici se ne. To so samo naša prepričanja. Zdrava hrana nam bo poenostavila dan. Z zdravo hrano dobimo veliko hranil in energije, ki nam bo dala moč, da preživimo dan optimalno.

Zdrav način prehranjevanja ni nekaj tečnega in zakompliciranega. Zdrava hrana je pestra, okusna, dišeča, lepa in polna naravnih vibracij, ki jih naše telo potrebuje.

Zakaj pa je tako pomembno, da je hrana ekološka?

Za zacetek bi povzela kar besede nase ekoloske kolegice, ki je na to vprasanje odgovorila kratko in jedrnato: "Ker je tako prav". Ekološko ni trzna niša. Ekolosko ni trend. Je nekaj najbolj naravnega. Je osebna odlocitev in hkrati sprejemanje odgovornosti do prihodnjih generacij in okolja.

Ekoloski nacin zivljenja se ne zgodi od danes do jutri. Je proces. Najtezje je spremeniti samega sebe. Ampak ravno tam je treba zaceti. Ko spremenis sebe in to zares zivis, se zacne preobrazba ozje in nato vedno sirse okolice. Smo socialna bitja in odvisni od okolja, zato z zavedanjem skupnosti vplivamo na celoten ekosistem. Ga naredimo prijaznejsega za nase otroke. To mora biti nasa odgovornost in zaveza.

V nasi kuhinji v Biohotelu St.Daniel uporabljamo zivila certificiranih ekoloskih pridelovalcev. To da je nekaj domace se ne pomeni, da je ekolosko. Certifikati in kontrola nam zagotavljajo 100% potrditev, da je vse kar pride do nas pridelano in vzgojeno po ekoloskih pravilih.

 Besede, da je ekološko drago nikakor ne držijo. Ko se zaveš koliko truda je bilo vloženega v vsak sadež posebej, ga uporabiš previdno in z velikim spoštovanjem do tistega, ki ga je pridelal. 

Naši ekološki partnerji so majhni. Biti majhen je blagoslov. Hrana majhnih pridelovalcev je božanska in polna ljubezni.